Digikameroihin rakennettu salama ei ole kovin tehokas. Se riittää etäisyyksille, jotka ovat usein alle 5 metriä. Lisäksi kameran salama suuntautuu suoraan kohti kuvattavaa kohdetta. Tällöin hämärässä ympäristössä kohteen taakse muodostuu terävät varjot. Kohteen vaaleat pinnat valaistuvat tehokkaasti, tummien jäädessä edelleen tummiksi. Usein esim. ihmisiho näkyy kuvassa varsin harmaana.
Täytesalama
Kameran oma salama voi sen sijaan toimia erinomaisena täytesalamana. Tällä tarkoitetaan salaman käyttöä kuvauksessa vaikka vallitseva valo riittäisikin. Tavoitteena on usein valaista kohteen sellaisia osia, jotka jäisivät tummaksi muuhun kuvaan verrattuna. Esimerkiksi, jos otetaan ihmisestä kuvaa valoisassa ympäristössä, mutta kasvot ovat varjossa. Käyttämällä salamaa lisänä, saadaan myös kasvot ja ihmisen etuosa sopivan valoisaksi.
Yökuvaustila
Useissa digikameroissa on ns. yökuvaustila (night mode, night scene, slow sync). Tässä tilassa käytetään salamavaloa valaisemaan kuvauksen kohde, mutta kuvaa valotetaan pitkällä valotusajalla, jotta myös taustaa näkyisi.
Yökuvaustilassa kamera asettaa riittävän pitkän valotusajan, jotta liikkumaton tausta valottuisi kuvaan mukaan. Kuitenkin joko tämän valotuksen alussa tai lopussa kamera väläyttää myös salamavaloa. Tämä valo valaisee lähellä olevat kohteet ja myös 'pysäyttää' niiden liikkeen.
Sen mukaan, välähtääkö salama valotuksen alussa vai lopussa, puhutaan myös ns. ensimmäisen tai toisen verhon salamasta. Tämä vaikuttaa siihen miten mahdolliset liike-epäterävyydet tai 'vauhtiviivat' näkyvät.
- Jos salama välähtää alussa, niin pääkohde näyttää liikkuvan taaksepäin.
- Jos salama välähtää vasta lopussa, niin liike näkyy pääkohteen 'takana', ikään kuin oikeina vauhtiviivoina.
Yökuvausasetus tekee kuvista yleensä miellyttävämpiä eikä salaman valo tunnu niin kirkkaalta. Jos kamerassa on valotusajan käsisäätömahdollisuus, niin saman asian saa aikaan pakottamalla kameran käyttämään salamaa ja säätämällä käsin pitkähkön valotusajan.
Yökuvausasetus ei pysty tuomaan lisää valoa kuvaan millään ihmetempuilla (poislukien jotkut kamerat, jotka käyttävät infrapunavalaisua apuna). Pitkä valotusaika aiheuttaa helposti kuvan taustan tärähtämisen. Tässä tilassa olisikin hyvä käyttää jalustaa tai muuta tukea.
Lähde: Pikseli DigiFAQ