sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Kuvaustilan (Ohjelmatilan) -valitsin

image

image  Automaatti-tila, (Simple-, Green Mode)

Helppokäyttö-tila kamera valitsee automaattisesti kuvaustilanteen asetukset. Lisäksi säädettävissä ovat vain kuvan koko, pakkausaste, valotuksen korjaus, salaman käyttö, itselaukaisin ja makro-kuvaus. Muut toiminnot ovat pois päältä.

image  Ohjelma (Program)

Kamera käyttää automaattivalotusta säätäen itse sopivan aukkoarvon ja suljin ajan. Kaikkiin muihin säätöihin voi vaikuttaa, joissain malleissa voi myös muutta aukkoa ja/tai suljinaikaakin.

image  tai Av - Aukon esivalinta

Valitset haluamsi aukkoarvon ja kamera säätää tämän mukaan suljinajan. Valitsemalla sovivan aukon vaikutat kuvan syvyysterävyyteen (DOF) ja voit sumentaa tai tarkentaa taustaa.

Animaation F-arvon eli Aukkoarvon vaikutuksesta

Syvyysterävyys on pieni (eli tarkennetun kohteen etu- ja takaosat sumenevat) kun on valittu pieni F-luku eli pieni Aukkoarvo (tällöin itse aukon koko on suurempi).

image  tai Tv – Suljinajan esivalinta

Asetat haluamasi suljinajan ja kamera valitsee siihen sopivan aukkoarvon. Käyttö liikkuvia kohteita kuvattaessa. Suljinaikaa suurentamalla saat “pysäytettyä” nopeasti liikkuvan kohteen, jos taas haluat korostaa liikettä ja saada sen näkyviin kuvaan valitse alhaisempi nopeus.

Suljinajan vaikutus kuvan valoisuuteen

Suljinajan vaikutus liikkeeseen

image  Käsisäätö (Manual) –tila

Asetat niin suljinajan kuin aukkoarvonkin itse. Valotuksen automaattisäätö ei tietenkään ole käytössä.

Aukko ja suljinaikojen yhdistelmiä samanlaiseen valotukseen pyrittäessä

image  Esivalitut kuvaustilanteet (Scene mode)

Kuvaustila moodissa on mahdollista valita esim. 21 esisäädetystä kuvaus­tilan­teesta. Näitä esisäädettyjä tilanteita ovat: muotokuva, pehmeä iho, maisema, urheilu, Panning, yö muotokuva, yö maisema, ruoka, juhlat, kynttilän valo, vauva 1, vauva 2, lemmikki, auringon lasku, suuri herkkyys, Starry Sky, ilotulitus, ranta, lumi, Aerial Photo.

image image image image image

image  Sv, ISO Herkkyyden esivalinta

Asettaa automaattisesti suljiajan ja aukkoarvon valitsemasi herkkyysarvon mukaan (ISO-luku). Monasti sallittava maksimi herkkyys voidaan itse asettaa etukäteen.

ISO-arvon vaikutus kohinaan

Suuri herkkyys lisää kuvan kohinaa (häiriöitä, epätarkkuutta).

image  Videokuvaus-tila

Kamera ottaa videokuvapätkiä. Joissain malleissa mahdollista tallentaa noin 5 s ääninäyte tavallisen kuvan yhteyteen. Uusimmat kamerat pystyvät tallentamaan teräväpiirto videota (HD). Tarvitaan iso muistikortti eli paljon tallennustilaa.

image  Tulostus-tila

Tässä tilassa voit tulostaa valitsemasi kuvan suoraan kamerasta siihen liitetylle tulostimelle.

image  Kuvien katselutila

Voit selata otettuja kuvia, editoida niitä, poistaa, tulostaa ja käyttää dia-show:ta. Monet kamerat näyttävät juuri otetun kuvan 1-2 s ajan automaattisesti heti kuvan oton jälkeen.

image

Katselutilaan on mahdollista itse kuvan lisäksi saada näkyviin numerotietoa käytetyistä aukko, suljin, ISO yms. arvoista. Histogrammin tulkinta antaa nopeasti arvokasta tietoa kuvan onnistumisesta. Lisäksi yli- ja ali-valottuneet kohdat kuvasta saadaan vilkkumaan. Näistä apua valotuksen korjailuun.

Valotuksen tarkastelu histogrammista

 

image